Sélectionner une page

NøMad LYRICS
Македонија

Почитувана публика.

Ви благодариме многу што бевте со нас за оваа турнеја NøMad 2023 година.
Еве дел од стиховите преведени на македонски.

Не се сите преведени. Кристоф ќе ве извести кога ќе ги пее преведените песни.

На крајот од концертот, Кристоф има книга која јавноста ја потпишува. Тој би бил среќен да има кратка белешка од вас во неговата тетратка.
А доколку имате фотографии, видеа од концертот, не двоумете се да ги испратите на k@no-mad.ch. Со ваш договор, тие ќе се користат за приказни или објави на Инстаграм и Фејсбук.

Можете исто така да го следите NoMad на следните сметки:

https://www.facebook.com/KristofNoMad
https://www.instagram.com/kristof_nomad

Ти благодарам многу.
Ви посакуваме добар концерт.

 

 

 

 

JE MENTIR TOUJOURS : JE M’EN TIRE TOUJOURS
СЕКОГАШ ЛАЖАМ: СЕКОГАШ СЕ БЕГАМ
Да се спакувам лесно
За да не се приврзете
сушен номад
Бескрајни простори
Подлегнете на шармот
Небесни палати
Завива мелодии
Потонат морнар

Митоманска самовила
Анорексични
Лажго закачка
Лицемерен
Секогаш лажам (секогаш се измачувам со тоа)

Дестинација
Меѓународен
Полни тенкови
Други средби
Бегај од сирената
Маѓепсани
Бегајте од сирените
не застанувај

Го води светот
Изгние светот
Јас секогаш лажам
Јас секогаш бегам

 

UTOPIA
УТОПИЈА
Вашата желба е моја команда
Моите желби се неуредни
далеку од бучавата
Далеку од градовите
Далеку од чадот на паробродот
Далеку од тука
Далеку од островите
Далеку од тоа што ја сака бестежинската состојба

Сликите на животот ги менуваат боите
И постепено се деградира

Последно патување во Утопија
За да веруваме
не веруваме
Но, ние се враќаме назад
Повторно и повторно
Се прашуваме зошто

Време е за профит
Време е на презир
Во ваша близина
Блиску до нас
Блиску до гордоста на новите лифтови
Во близина на што
Блиску до сè
Блиску до оставање бестежинска состојба

Боите на животот веќе немаат топлина
А нијансите си играат со завист

BLEU
СИНА
Би сакал да се издигнам
Секогаш повисоко
Допрете го небото
Допрете го небото
Би сакал да нуркам
На дното на водите
Допрете го синото
Посетете тишина и интоксикација
Од длабочините
Фобиите кои не прогонуваат
И тонеме во синилото
Би сакал да паднам
Секогаш пониско
го допре дното
го допре дното
Би сакал да се издигнам
На дното на водите
Допрете го синото

 

SONOMÈTRE (Песна за мојот тинитус)
МЕТАР НА НИВО НА ЗВУК
Врне ветер на моите тапанчиња
Ме скршивте внатре
Сведок на заглупувачки свет
Танцувам со сто илјади пчели

Летам суперсонично
Прикачен на реакторите
Постојано те хранам
Искрадено не ни слушаш

Отсутен од тишините
Толку убави децибели
Чекан во ритам
Тагата од мигрена

Се засилуваш кога ќе те исклучам
Неподнослив звучен хаос
Придружник во вечноста
Често те слушам само тебе

Отсутен од тишините
Верни децибели
вознемирува во кадензија
Патот на мигрените

 

 

СЕНТИМЕНТИ ÉTRANGES
ЧУДНИ ЧУВСТВА
И ако минува времето ме прави среќна
Со болка да ми кажеш дека сме двајца
Без чудни чувства
Со прашината уште во твоите очи
Кој ги затемни правилата на нашите игри
Без чудни чувства

Си велиме дека еден ден се ќе биде подобро
Кога тишините ќе станат помалкубројни
Без чудни чувства
Да ги криеме нашите грешки не е славно
Нашето лице в лице станува катастрофално
Без овие чудни чувства

И ако времето што поминува од твоите очи
Дај ми сила да се издигнам до небото
Со чудното чувство
Да си заминам засекогаш без збогум
Нема да знаеш дека ќе молчам
Со чудното чувство
Ќе си заминам засекогаш несреќен
Со ова чудно чувство

 

AVEC UN K
СО К

Со мојот пријател Сандро
Луда зима
Ја застрелав мојата џогер коса
Една ноќ во Карачаш

Катран во пердувите
Две тркала на асфалтот
Одев по стапките
Бесниот Кракукас

Во гнасните плитки
Оставен од боговите
Злобни пријатели
Наречете ме Раскар Капац

Но, јас се викам Кристоф со К

Скалите ме водат
На портите на рајот
Виси на факирот
Летам над Кашмир

На зарѓан брод
Завеса на носот
Сонувам и се напивам
карипски рум

Повредена од неправда
Пукам без вештачење
Мои пријатели овие херои
Наречете ме Калимеро

Но, јас се викам Кристоф со К
Во моите детски соништа
Не се големи
Надвор од темата пријатели
Наречете ме Kap’tain Krochet

 

CE SOUVENIR MARTIEN
МАРСИЈАНСКА МЕМОРИЈА
Барав на ветрот
Слика од тебе
Самрак на маките
Понекогаш ми недостигаш
Си ги убив страстите
Прегрнати од демони
Да излезе од фатаморгана
Погалете го вашето лице
Мојата сестра на Месечината
Соучесник на несреќата
Сакам да побегнам таму горе
Отстрани ми го липањето
Ова сеќавање на Марс
Без меморија не сте ништо
Петнаесет години грабеж
Потопени во облаците
Да се вратам на Земјата
Седум осамени животи
Но, не сакам да се разбудам
Овој буден сон

 

PERSONNE
НИКОЈ
Никој не го знае дното на морето од пена
Скриен непознат во сивилото на горчината
Во тишина оди напред на лисјата на летото
Мртви во есен им простуваме што нè изневериле

Никој не го пребарал Блатото на епидемии
Од страв да не ги извадите очите отворени во агонија
Остануваат само трошки од невиност
На послужавник се служи прерано
Премногу рано

Никој не го најде езерото на истрајноста
Сува пустина без целосна рамнодушност
Зошто да избегнувате променливи шуми
Спуштете ги рацете, кажете си со низок глас
Дека е бескорисно